top of page
NATURKRAFT BLOGGEN

"Hjärnan är lite dum i huvudet"

Kroppen, hjärnan och hela människan är en fantastisk konstruktion. Alla levande organismer på jorden är otroliga på sitt vis (kanske inte fästingar då). Våran hjärna till exempel. Tänk all fantastisk musik som vissa personer har förmågan att komponera och spela. Tänk alla abstrakta tankar som framstående forskare har räknat ut. Helt otroligt. Hjärnan är med andra ord en fantastisk skapelse med otroliga resurser, men den är faktiskt väldigt lättlurad.

Visste du till exempel att om du sitter eller går med hängande huvud så intalar du hjärnan att du inte är på topp. Man brukar säga "upp med hakan" till barn som är lite lessna och det är inte så dumt faktiskt.

Jag har noterat när jag cyklar MTB att huvudet börjar hänga lite mer när jag blir trött. Men om jag intalar mig om att det är ju det här som jag tycker är så kul och så höjer jag blicken och genast känns det lättare.

Hjärnan söker hela tiden efter faror. Ja den är faktiskt ganska negativ i grunden, men det har varit en väl fungerande överlevnadsstrategi under människans långa utveckling. Om reptilhjärnan blir matad med oroliga och negativa impulser då skapas stress i kroppen som kan leda till en negativ spiral i förlängningen. Och resultatet av den spiralen kan vi läsa i antalet utbrända och sjukskrivna.

Nu menar jag inte att jag med följande meningar kan hindra folk från att uppleva stress, men jag gillar tanken.

En av mina inspirerande lärare på Sverigehälsan, Jessica Håkansson sa under senaste föreläsningen att "hjärnan är lite dum i huvudet" när hon visade på flera liknande exempel där man med kroppsspråk och hållning kan påverka hjärnan negativt eller positivt beroende på hur man beter sig.

Visst är det rätt skönt att veta att hjärnan som är så abstrakt, faktiskt också är lite korkad.


105 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page