top of page
NATURKRAFT BLOGGEN

I dag är den stressfria dagenDen 28 maj är den stressfria dagen och det är något som jag tycker skulle uppmärksammas betydligt mer än exempelvis kanelbullens dag.

Visste du förresten att 25 procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder är sjukskriven på grund av stressrelaterad ohälsa? Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det är samhällsekonomiskt förödande och katastrof för företagen. Dessutom är det naturligtvis en personlig tragedi att gå in i väggen. Ordet "gå in i väggen" slänger vi oss förövrigt med alldeles för lättvindigt. När någon går in i väggen och drabbas av utmattningssyndrom på grund av en längre tids stresspåslag, då är det allt annat än lättvindigt. Ofta är det flera års rehabilitering som väntar och livet blir sällan som det var tidigare.

Så vad ska du göra för att fira och uppmärksamma den stressfria dagen?

Eftersom jag tror att du redan har haft flera stresspåslag redan under förmiddagen så kan vi släppa det där med stressfri dag och inrikta oss på återhämtning, prioritering, andning, fysisk aktivitet (promenad) och en stund i naturen.

Visste du förresten att det som toppar stressreducerade aktiviteter är följande tre saker:

1. Andning.

Andas djupt och lugnt med näsan och fokusera på dina andetag. Det här är det effektivaste medlet mot stress och fungerar både direkt och på lång sikt.

2. Fysisk aktivitet.

Fysisk aktivitet ökar mängden oxytocin i blodet. Visst du att tonårstjejer upplever sig mer stressade än killar i samma ålder. Enligt forskning beror det till stor del på att killar mer ofta är aktiva på rasterna. Fysisk aktivitet kan vara 30 minuter promenad om dagen och det kan vara uppdelat på flera tillfällen.

3. Naturen.

Var ute i naturen. Gå ut i en park på lunchen och titta upp bland trädkronorna. Forskning visar att om du har utsikt över några träd från din sjuksal så blir du snabbare frisk, behöver mindre smärtstillande och läker fortare, jämfört med om du har utsikt mot en husvägg. Det kan till och med hjälpa om du har bilder på naturen på väggen där du är.

Men bäst av allt är naturligtvis att ta sig ut i naturen på riktigt.

Om du tar en promenad i skogen så får du igång andningen, det blir en fysisk aktivitet och du vistas ute i vår fantastiska och livgivande natur. Det kan inte bli mycket bättre. Möjligen om du gör skogsaktiviteten tillsammans med än god vän, då kan du till och med kosta på dig en kanelbulle.

55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page