top of page

Chaga eller Sprängticka

Chaga är en fantastisk svamp som växer på björkar. Den har använts att göra te på i tusentals år och det har varit väl känt att den har goda hälsobringande effekter.

Den 5000 år gamla ismannen Ötzi hade chaga i en skinnpåse fäst i bältet. Chaga användes också till att förvara eld med och för att skapa eld.

Chagan är full av antioxidanter och komplexa näringsämnen. Andelen antioxidanter per 100 g livsmedel mäts i ett värde som kallas ORAC, Oxygen Radical Absorbance Capacity. Sprängtickan uppnår ett mycket högt ORAC-resultat på mellan 60.000-360.000 vilket gör den till kungen av hälsosvamp.

2018 bryggde jag ett chagaöl tillsammans med Eskilstuna Ölkultur.

För att plocka svampen måste man ha markägarens tillåtelse eftersom den inte ingår i allemansrätten. Och när man plockar den ska man endast ta liten bit av svampen så att den kan återhämta sig bättre. Den här chagan är plockad i Sörmland, med markägarnas tillåtelse.

Tillagning:

Koka två till tre bitar i en liter vatten tills vattnet blir gyllenbrunt till svart. Lägg sedan bitarna på ett fat tills nästa gång de ska användas. När inte vattnet längre får färg och smak har chagan gjort sitt och hamnar i komposten.

Chaga-te går bra att dricka som is-te och att blandas i smoothies.

Säljs i förpackning om ca 100g / 95kr.

Latinska namnet är: Inonotus Obliquus.

Sprängticka.jpg
bottom of page