ons 30 dec.
|I skogarna runt Eskilstuna
En ettårig kurs med bushcraft
Vill du utveckla dina kunskaper inom vildmarksliv och bushcraft, tillbringa mer tid i skogen och runt elden. Bli en tryggare deltagare i naturen och få större förståelse för vad som krävs om du vill leva av och med naturen? Då kan den här ettåriga kursen i bushcraft vara något för dig.
Tid och plats
30 dec. 2020 19:00
I skogarna runt Eskilstuna
Om evenemanget
En ettårig kurs i bushcraft 2020
Start 18 januari 2020, med tio träffar under alla årstider och två övernattningar.
Ettårig kurs
Under två terminer går vi igenom grunderna i bushcraft. Samt breddar kunskapen om hur man kan använda naturens resurser på olika sätt, exempelvis som att tillverka rep, fällor, lim, läderfett, mat, mediciner, mm. Under kursåret kommer du få grundläggande kunskaper i såväl bushcraft som överlevnad eftersom de båda ämnena tangerar varandra på många punkter.
Under träffarna får du möjlighet att testa din kunskap praktiskt under alla årstider tillsammans med handledare och övriga kursdeltagare. Vissa träffar kan innehålla mer teoretiska inslag, men det finns alltid utrymme för praktisk tillämpning. Vissa ämnen återkommer under träffarna som en slags naturlig repetition.
Målet med kursen:
Att du som deltagare ska känna dig trygg och inspirerad att tillbringa mer tid i skogen och att du ska känna dig mer hemma och integrerad i naturen. Samt att du fått en förståelse för hur man kan leva av och med naturen.
Vem kan delta och vad krävs?
Den här kursen är för dig som är intresserad av att vara i skogen och har en önskan om att bli mer integrerad i naturen.
I övrigt krävs inga förkunskaper eller särskild utrustning, men det kan vara lämpligt att ha med egen kniv och oömma kläder efter väder. Viss utrustning kommer finnas att låna under kursen, så som: Hultafors, Outdoore knife OK4 med tändstål samt Forest axe från Hults bruk.
Eftersom vi tillbringar mycket tid runt elden, kan kläder av ylle, bomull eller annat naturmaterial vara att föredra. Yxa, såg och enklare kokkärl kan också vara bra att ha med samt handskar för att slippa blåsor när vi täljer. I övrigt kan du komma som du är.
Under träffarna kommer vi vandra några kilometer och ibland längre i obanad terräng, du bör därför vara hyffsat rörlig.
Person mellan 12-16 år är välkommen att delta tillsammans med målsman.
Begränsat antal deltagare, max 10 personer.
Mer fakta om kursen:
Kursen ”Ett år med bushcraft” är fördelat på tio träffar, fem på våren och fem på hösten. Träffarna fördelas på en lördag i månaden (10.00-16.00) samt två övernattningar (lördag till söndag), en på sommaren och en på vintern. Under juni och juli tar vi en paus.
För att delta i termin två (fortsättningskursen), krävs att du gått termin ett eller liknande dokumenterad grundkurs i bushcraft, detta för att garantera viss säkerhet och självständighet under den andra terminens träffar.
Vi avslutar båda terminerna med övernattning i de sörmländska skogarna.
Träffarna kommer vara runt Eskilstuna, ibland med bra bussförbindelse och ibland någon mil utanför stan då det kan vara lämpligt att samåka. Vi kommer ofta var på otillgängliga platser där vi kan uppleva tystnaden och bara lyssna på naturens ljud.
Tre kursalternativ och kostnad:
1. Ett år med bushcraft
Två terminer, tio träffar och två övernattningar, var av en på sommaren och en på vintern. Totalt cirka 70 timmar bushcraft i naturen under alla årstider.
Pris 5495 kr, eller (4995 kr, om du är medlem i föreningen Bushcraft Sverige).
2. En termin
Vår eller höst. Fördelat på fem träffar med en övernattning på sommaren eller på vintern. Totalt cirka 35 timmar från vinter till sommar eller sommar till vinter.
Deltagare som bokar hela kursåret har företräde till andra terminen. För att gå andra terminen (fortsättning) krävs dokumenterade grundkunskaper i bushcraft.
Pris 3295 kr, eller (2995 kr, om du är medlem i föreningen Bushcraft Sverige).
3. Ett kurstillfälle
Du kan också enbart delta på någon eller några träffar om du önskar och om det finns plats (de som går hela kursåret eller en termin har företräde till träffarna)
Pris: 745 kr/träff, (695 kr, om du är medlem i föreningen Bushcraft Sverige).
När man betalar medlemsavgiften till Föreningen Bushcraft Sverige efter sista oktober, gäller medlmskapet hela nästkommande år.
Vad ingår i kursen?
I kursavgiften ingår handledning, viss material till olika praktiska moment.
I kursavgiften ingår inte transporter, försäkring, mat, fika, dryck samt övrig personlig utrustning.
Anmälan och betalningsvillkor:
Anmälan till kursen ska vara gjord senast en månad innan kursstart och avgiften ska vara betald senast två veckor innan kursstart. Om du får förhinder och inte kan delta i utbildningen måste du meddela detta senast en vecka före kursstart för att återfå hela kursavgiften. Vid senare avhopp återbetalas 50% av avgiften. När kursen väl är igång återbetalas inget vid utebliven närvaro eller avhopp.
Träffarnas datum och innehåll:
Januari, lördag 18/1
Tema: skärande egg.
Vi sätter upp tarpen och tänder en liten brasa, något som vi alltid gör på våra träffar om vädret tillåter.
Kursen startar med en grundintroduktion till bushcraft.
Kort om knivens historia, olika typer av knivar, slipningar och blad. Hur slipar man kniven vass? Kolstål eller rostfritt? Du kommer få tips på olika grepp som kan vara bra att använda. Vi lär oss hantera kniv och yxa säker. Och så kollar vi lite på sågar.
Under den här träffen kommer vi frossa i knivar och tälja massor.
Februari, lördag 8/2
Tema: Eld.
Under alla våra träffar tänder vi en brasa om vädret tillåter, men den här gången har vi verkligen elden i fokus.
Människans relation till eld. Vi går igenom några olika metoder, dels primitiva med friktion och flinta till mer moderna tändstål. Var kan du hitta lämpligt material att göra upp eld med under svåra förhållanden, som i regn. Hur kan man förvara eld/glöd?
Under den här träffen frossar vi i att göra eld och du kommer alltid ha möjlighet att träna dina färdigheter på att göra eld under våra träffar.
Mars, lördag 14/3
Tema: Skydd.
Hur ska man skydda sig mot väder och vind? Vi pratar om kläder och olika material. Vi testar att sätta upp tarpen på olika sätt och provar att bygga bivack av granris. Hur håller man sig varm och torr på natten?
Vi kommer även se exempel på egentillverkade tarpar.
April, lördag 18/4
Tema: Rep.
Rep eller bindmateriel kan vara nödvändigt för att laga utrustning eller för att skapa ett läger.
Vi tillverkar rep/snören av naturmaterial och använder bland annat granrötter och sälgbast. Du får prova hela processen från att skala bark och röta, till att tvinna fibrerna till rep.
Maj, lördag – söndag 16-17/5
Tema: Matlagning.
Övernattning sommartid
Terminsavslutning med övernattning och matlagning
Nu får du möjlighet att omsätta din kunskap i praktisk tillämpning. Om du väljer att bygga en grankoja eller spänna upp tarpen avgör du själv. Tillsammans lagar vi mat med hjälp av eld och varma stenar. Vi kommer även prata om hygien i fält.
Diplomutdelning
Termin två:
Augusti, lördag 22/8
Tema: Växter och vatten.
Terminsstart med fortsättningskursen
Vi kommer titta på ätbara växter, växter som är användbara till medicin och växter lämpliga till andra ändamål. Var hittar man enklast ätbara växter, vilket vatten kan man dricka och hur kan man rena det?
Under fortsättningskursen kommer du som vanligt kunna sitta framför elden (om vädret tillåter) och öva på dina färdigheter.
September, lördag 12/9
Tema: Navigering.
Hur navigerar man efter naturen och hur använder jag praktiskt och enkelt karta och kompass?
Under träffen kommer du lära dig att läsa naturens vägvisare och du kommer få en grundintroduktion till hur du enkelt använder karta och kompass. Du kommer också få möjlighet att praktiskt prova att navigera med karta och kompass i obanad terräng. Under den här träffen kommer vi vandra mycket därför kommer vi troligen inte göra upp eld, men du kommer få tips på hur du fixar bra mat ändå.
Oktober, lördag 17/10
Tema: Jakt och fiske
Du kommer få prova att göra olika fällor och snaror (de kommer inte användas, bara byggas i studiesyfte), samt tillverka enklare fiskeutrustning som vi kommer prova att fiska med. Vi kommer även titta på lite olika spår i naturen och vi kommer tillverka en spårpinne som är bra att använda vid spårning. Om det nappar, tillreder vi fisken.
November, lördag 14/11
Tema: Lim, fett och näver
Under den här träffen kommer du få tillverka lim, vax och läderfett från material hämtat från naturen. Vi kommer även jobba en del med björknäver.
December, lördag – söndag 5-6/12
Tema: Övernattning vintertid
Avslutning på kursåret och avslutning på fortsättnings terminen.
Nu får du möjlighet att testa dina kunskaper under en övernattning vintertid. Här ställs verkligen dina kunskaper på prov. Vill du bygga granriskoja eller sätta upp tarpen, det avgör du.
Vi sitter runt elden och låter mörkret omsluta oss. Tillsammans reflekterar vi över vår tid tillsammans, vad vi lärt oss och våra erfarenheter.
Diplomutdelning.
Mer om kursledaren och arrangören:
Kursledare och instruktör är Mikael Andersson
Han har arbetat som journalist de senaste 20 åren, men driver egen naturbaserad verksamhet sedan mars 2019.
Mikael har de senaste tio åren drivit bloggen Näräventyr, där han inspirerat till äventyr i närområdet och bedrivit kursverksamhet inom natur och friluftsliv.
Han är utbildad stresspedagog och 2017 fick Mikael, Eskilstuna kommuns miljöpris för att han inspirerat folk att ta sig ut i naturen.
Mikael är FaR-ledare, vilket betyder att han tar emot personer som fått fysisk aktivitet utskrivet på recept. Han är även hälsoinformatör på Eskilstuna kommun i samarbete med Region Sörmland.
Mikael håller bland annat kurser i bushcraft, överlevnad, foto, film, skogsbad och naturguidningar.
Vid frågor, tveka inte att höra av dig.
info@naturkrafteskilstuna.se
0705657680
Mikael Andersson