top of page

lör 15 aug.

|

Hedlandets naturreservat, Eskilstuna

Vandra och paddla i inspirerande natur med guide.

Ett äventyr med bästa kombinationen av vandring och paddling i fantastisk natur. Här finns spår efter kulturhistoria som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Dagen erbjuder både skogsbad och dopp i sjön.

Registrering är stängd
Se andra evenemang
Vandra och paddla i inspirerande natur med guide.
Vandra och paddla i inspirerande natur med guide.

Tid och plats

15 aug. 2020 09:00 – 18:00

Hedlandets naturreservat, Eskilstuna

Om evenemanget

Tycker du om att vandra i naturen och gillar att paddla kanot?

Då är det här absolut något för dig.

Vi kommer bland annat vandra genom Hedlandets naturreservat på markerade leder. Hedlandet ligger ca en mil söder om Eskilstuna. Vandringen fortsätter vidare mot Näshulta kvarn som ligger på södra sidan av Östra Hjälmaren. Här i skogen trivs lo, tjäder, mård, hjort, älg och många andra vilda djur.

Under vandringen kommer vi se flera forntida kulturlämningar. De här trakterna användes redan under bronsåldern för att transportera varor från Bergslagen och vidare till exempelvis Birka i Mälaren.

Skogsbad och vildmarkskunskap.

Under dagen gör vi flera stopp för att lära mer om olika växter, samt givetvis tid för fika och äta mat förstås. Jag kommer också visa olika metoder att rena vatten. Dessutom kommer vi ta ett skogsbad (Shinrin-Yoku) för att gå ner i varv. Den som vill får gärna ta ett dopp i sjön också. Om vädret tillåter tänder vi en brasa under dagen.

Vandringen sker mestadels på fina kupperade stigar, men grusvägar och obanad terräng förekommer också. Vandringen går bitvis i strandkanten och djupt inne i gammelskogen.

Framme vid Näshulta Kvarn är det dags att lägga ryggsäckarna i kanoterna. Nu får benen välförtjänt vila och armarna jobba lite när vi paddlar tillbaka medströms.

Vi paddlar i Östra Hjälmaren som är en del av Sveriges fjärde största sjö och vi färdas österut in mot Hyndevad. Här är det rent och fint vatten där Eskilstuna tar sitt färskvatten härifrån.

Vandringen är ungefär på en mil i lätt till delvis krävande terräng och tar cirka 4-6 timmar med stopp för skogsbad, fika och lunch. Paddlingen tar cirka 2 timmar. Räkna med att vara ute hela dagen.

Plats:

Hedlandets Naturreservat, en mil söder om Eskilstuna efter väg 214. Start och slut vid gamla fästet till Bibybron (som inte finns kvar). Här parkerar vi bilarna. Koordinater: 59.284586, 16.363480

Datum:

15/8

Tid:

Start 09.00 och slut ca 16.00-18.00.

För vem?

Du bör var tillräckligt rörlig och aktiv för att klara vandringen och paddlingen.

Mat, fika och vatten:

Du tar med eget vatten, fika och lunch. Maten kan bestå av färdig frystorkat eller egen pastasallad eller liknande. Under dagen kommer det gå åt mycket energi och vatten. Därför rekommenderas rikligt med nötter/choklad/russin, frukt, smörgås eller liknande. Vatten går att få under dagen genom att rena sjövatten (jag håller med den utrustningen och visar hur man gör). Men du bör ha minst en liter med dig från start. Om du hellre vill ta med eget vatten för hela dagen, räkna med 2-3 liter. Smörgås och kaffe/te-termos är också trevligt att ha med.

Om ni har frågor om maten, kontakta mig för tips.

Vill du att jag fixar maten?

Då blir det ungefär som beskrevs ovan, till en extra kostnad av 250:- per person.

Egen utrustning:

Kläder efter väder och något att sitta på under rasterna samt ryggsäck att bära med.

Detta ingår:

Utöver beskrivningen ovan; Guide hela dagen, kanot och flytväst.

Detta ingår inte:

Mat, fika, mellanmål, egen transport till och från startplats, samt egen försäkring.

Tips:

Packa ett ombyte i vattentät påse.

Antal deltagare:

Minst 5, max 20.

Pris per person:

1500kr, ink moms.

Pris per person, inklusive mat:

1750kr, ink moms.

Språk:

Guiden talar svenska och/eller engelska

Dela detta evenemang

bottom of page