top of page
Eskilstuna Bushcraftknife

Bruksknivar från Knivsmedjan i Eskilstuna sedan 1891

 

Eskilstunas knivhistoria

Eskilstuna har en lång smideshistoria och knivar tillverkade i Eskilstuna är kända och eftertraktade över hela världen. Gamla rakknivar från Eskilstuna är mycket eftertraktade och högt värderade tack vare sin skärpa.

 

Startade på 1600:talet

Högkvalitativa smidesprodukter har skapats i Eskilstuna sedan den skickliga smeden Reinhold Rademacher kom till staden från Riga i mitten av 1600 talet. Reinhold Rademacher hade ett uppdrag från Sveriges kung Karl X Gustav, att framställa de bästa svärd som någonsin tillverkats och historien talar sitt tydliga språk, han lyckades väl med sitt uppdrag.

Några av smedjorna finns fortfarande kvar i ett historiskt område som kallas för Rademachersmedjorna. Smedjorna är i dag ett levande museum och ett populärt besöksmål för turister.

Knivstaden Eskilstuna

Eskilstuna har sedan lång tid tillbaka varit starkt förknippat med kvalitetsknivar, precis som knivtillverkningen i England mestadels skedde i Sheffield och i Tyskland var den koncentrerad till Solingen.
I Eskilstuna har det funnits ett femtiotal knivföretag, men i mitten av 1900 talet försvann de flesta knivtillverkarna.

Erkänt yrkeskunnig

Knivsmeden Jan Peter Hammar håller fanan högt och för knivtillverknings traditionen vidare i Eskilstuna. Han har sin knivtillverkning i Bergska smedjan som ligger i Rademachersmedjorna.
Jan Peters yrkeskunnande som knivsmed är erkänt och mycket uppskattat av knivsamlare över hela Sverige och världen.
Smedjan han är verksam i fick sitt nuvarande namn efter Erik Anton Berg som började tillverka rakknivar i byggnaden år 1879. Verksamheten blev sedan en av Eskilstunas större industrier.

Jan Peter Hammar är 2:a generationens knivsmed i Eskilstuna. Jan Peters far Lennart Hammar jobbade som knivsmed hos J. A. Hellberg Knivfabrik. Företaget hade startat tillverkning av rakknivar 1891, senare tillverkade företaget även av dolkar och täljknivar. Lennart Hammar tog över företaget 1976 och slutligen tog Jan Peter Hammar över verksamheten.

Ärofylld knivhistoria som förpliktar

I samma smedja som Eskilstuna Bushcraftknife nu tillverkas i har de finaste militära svärd, värjor och sablar smits på 1650 talet, eftertraktade rakknivar producerades här i slutet av 1800 talet. Olika bruksknivar, täljknivar och dolkar har tillverkats här sedan början av 1900 talet.

Mer om knivens historia och dess betydelse för människan:
Kniven eller den vassa eggen har varit ett av de viktigaste redskapen i människans utveckling sedan 2,5 miljoner år tillbaka. Från början var den skärande eggen tillverkad av flinta, obsidian eller ben.
För cirka 1500 år sedan började människan använda järn och sedan dess har knivar företrädesvis varit tillverkade av järn.

 

Historisk brukskniv
Eskilstuna Bushcraftknife är i sin utformning, materialval och funktion mycket lik de bruksknivar som användes för cirka tusen år sedan. De forntida knivarna var tunnare än dagens knivar eftersom metall var dyrt och eftertraktat på den tiden.
Kniven har fortfarande en central roll i friluftsutrustningen.

 

Mer om Eskilstuna Bushcraftknife
Eskilstuna Bushcraftknife är en robust kniv med lång och tydlig historia, den är konstruerad för att uppfylla alla krav på en funktionell och pålitlig kniv.
Kolstål är mjukare än rostfritt, det betyder att det är lättare att bryna och få rakbladsvass, men den är också lättare att böja. Undvik därför att använda kniven att bryta med, det är ingen kofot, det är en kniv.
Bladet är fulltånge av svenskt kolstål och slipad rakbladsvasst i ca 25° för att fungera bra till all form av bushcraft, överlevnad, täljning, jakt, fiske och andra friluftsaktiviteter.
Knivbladet är utformat för att klara att klyva ved till lägerelden och samtidigt kunna snida fina detaljer med.
Ryggen på kniven går att använda för att skapa gnistor till eld med vanligt tändstål, eller med hjälp av flinta eller kvarts.
Skaftet är av svensk masurbjörk i grundutförandet men avvikelser kan förekomma, det är nitat med mässingsnit och format för att ge bästa grepp för all form av användning.

Grankåda har använts sedan stenåldern för att limma pilspetsar och knivskaft och kanoter, mm. I skaftet finns en fördjupning som används för att skapa eld med eldborr. Botten i hålet är limmat med grankåda.
Kniven bärs med fördel i slidan hängandes vid bröstet med en rem runt nacken.

Eskilstuna Bushcraftknife har designats och utformats av äventyraren, naturguiden och bushcraft-instruktören Mikael Andersson, Eskilstuna.

Eskilstuna Bushcraftknife tillverkas för hand och stämplas med ett unikt serienummer. Kniven levereras med läderslida som går att bära i midjebältet eller vid bröstet med en rem runt nacken.

Eskilstuna Bushcraftknife går att komplettera med tändstål, flinta och/eller knivbryne.
En kniv utan bryne är som en eld utan bränsle.

Första serien på 20 knivar väntas vara klara till försäljning i slutat av 2018

Eskilstuna Bushcraftknife.JPG
bottom of page