top of page
NATURKRAFT BLOGGEN

Naturkraft i stadsparken

De stadsnära skogarna och parkerna har stor betydelse för de som bor där och de kommer ha ännu större betydelse framöver när städerna förtätas och grönområden försvinner.

Visste du förresten att en lunchpromenad i parken stärker ditt immunförsvar, sänker blodtrycket och reducerar stressen?

Du behöver alltså inte vandra flera mil ute i skogen (det har förvisso också positiva effekter, men kan vara svårt att hinna med till vardags) det räcker med att komma ut i närmsta park. Det kan till och med räcka att titta upp mot himlen och i bästa fall en trädkrona. Generellt så kräver vi inte mer. Hjärnan och kroppen är på det viset lättpåverkad, lika lättpåverkad som den är av stresstriggande information. Det är alltså något som vi kan utnyttja för vårt välbefinnande.

Vi som bor i Sverige har alltid haft nära till naturen. Om du exempelvis bor mitt i Stockholm så har du nära till framför allt parker, men även större skogar och naturreservat.

På de olika platser där jag bott genom åren har jag alltid hittat favoritstigar i närmsta skog och enligt forskning är det just skogen närmast bostaden som besöks oftast. Låter logiskt.

Jag har förmånen att bo nära en fin och variationsrik skog. Oavsett väder eller årstider så känns det bra att vara där. Hur ser din skog ut där du bor?

Om du känner olust att gå ensam i skogen så kan du bjuda med någon kompis, eller varför inte följa med på någon av mina aktiviteter?

Till helgen väntas fint väder. Då kanske det blir en promenad?


Den här stigen är en av mina favoriter, den har jag promenerat på många gånger.

15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page